تجهیزات ایمنی برقکاران دستکش معرفی ابزار

دستکش‌ های عایق برق

  • دستکش‌ های عایق برق نوعی تجهیز ایمنی ست که مانع برق گرفتگی و شوک‌های ناشی از جریان برق می‌شود و برای بالا بردن مقاومت دستکش‌ های عایق برق در برابر صدمات و آسیب‌های مکانیکی و فیزیکی مانند پارگی، سوراخ شدن، پوسیدگی و … با یک لایه لاتکس  طبیعی با کیفیت بالا پوشش داده می‌شود.

    امروزه به دلیل ارتباط مستقیم زندگی روزمره انسان‌ها در تمامی عرصه‌ها با برق می‌باشد و حتی می‌توان گفت زندگی بدون برق خیلی دشوار و یا ناممکن شده است به طوریکه در صورت نبودن برق کارها پیش نمی‌رود، برق شهری از انواع ضعیف‌ترین برق مستقیم می‌باشد و در صورت تماس بدن با برق حتی ضعیف‌ترین نوع آن با بدن، آسیب‌های خطرناک و جدی و گاهی حتی موجب مرگ خواهد شد.

     

    دستکش‌های عایق برق
    دستکش‌های عایق برق

    ویژگی دستکش های عایق برق

    هر کدام از دستکش‌ های عایق برق دارای شماره منحصر به فرد می‌باشد و به وسیله کنترلگر کامپیوتری و به صورت الکتریکی آزمایش می‌شود سپس جوابیه تست الکتریکی انجام شده به هر دو دستکش وصل می‌شود.

    به دلیل جنس لایه لاتکس طبیعی به کار فته در دستکش امکان دارد موجب ایجاد حساسیت شود، پیشنهاد می‌شود برای کاهش علائم حساسیت و آلرژی‌های ناشی از دستکش هنگام کار با این آن‌ها، زیر دستکش‌های عایق برق از دستکش‌های نخی استفاده شود.

    دستکش‌ های عایق برق  مطابق با استاندارد  NIOSH  Electrical Safety برای 6 بازه متفاوت ولتاژ برقی، به صورت 6 کلاس دستکش‌های عایق برق تعریف شده‌اند.

    6 کلاس استاندارد جهانی تحت نام‌های زیر می ‌باشند که هر کدام در موقعیت‌های خاص بکار می‌روند؛

    • کلاس 00
    • کلاس 0
    • کلاس 1
    • کلاس 2
    • کلاس 3
    • کلاس 4
    READ
    انواع جک سوسماری

    دستورالعمل استفاده و محدودیت دستکش‌ های عایق برق

    ولتاژ وارد شده به دستکش نباید بالاتر از حداکثر ولتاژی که برای دستکش در نظر گرفته شده است باشد و مناسب با کلاس دستکش باشد.

    هنگام نگهداری، باید حداکثر هر 6 ماه یک بار مورد آزمایش و تست قرار گیرد و از بدون عیب بودن دستکش مطمئن شد درغیر اینصورت به هیچ عنوان نباید از دستکش تست نشده استفاده شود .

    نباید دستکش‌ های عایق برق دارای سوراخ و نشتی استفاده شوند.

    هنگام بالا رفتن از تیرهای سیمانی و یا چوبی لازم است از دستکش‌هایی با کف چرمی با پشت برزنتی استفاده شود.

    پیشنهاد می‌شود برای دکل‌های فلزی و تیرهای فولادی از نوع آجدار دستکش که مانع از لیز خوردن دست می‌باشد استفاده شود.

    زمانی که از دستکش‌های عایق برق هنگام کار با خطوط برق‌دار استفاده می‌شود مانند هنگام نصب انشعابات مشترکین کنتور برق یا تعویض لامپ و سرپیچ در معابر و خیابان‌ها باید قبل از استفاده کردن از دستکش از شیوه باد کردن دستکش از بی عیب و نقص بودن دستکش مطمئن شوید، بر اساس نیاز و میزان کاربرد و استفاده از دستکش‌های عایق چند وقت یکبار باید تست الکتریکی روی دستکش‌ها انجام شود.

    هنگام کار نزدیک سیم‌های برق دار و محوطه‌های خطرناک به هیچ وجه نباید دستکش‌های عایق برق را از دست خارج کرد. دستکش‌های عایق برق را بعد از تمام شدن کار تمیز کرده و در کیف مخصوص نگهداری آن، دور از نور نگهداری شود.

    در صورتی که درمورد وضعیت دستکش‌ های عایق برق شک و تردید دارید نباید از آن استفاده شود، باید تحت بازرسی و آزمایش مجدد الکتریکی قرار گرفته و کنترل شود.

    READ
    ابزار کار با طناب

    در صورت خیس شدن و یا شستشوی دستکش‌ها حتما باید کاملا آن‌ها خشک شوند .

    دستکش‌های عایق برق که برای ایمنی کار با برق طراحی شده‌اند انعطاف پذیری بالایی دارند که موجب عدم خستگی و آزار هنگام کار می‌شود، انوع دستکش‌های عایق برق تولید شده، در 5 کلاس مختلف می‌باشد که در برابر ولتاژ 2500 تا 30 کیلو ولت از بدن محافظت می‌کند دستکش‌های عایق برق به دلیل جنس لاتکس طبیعی آن انعطاف پذیری بالایی دارند به همین دلیل آسیب پذیری بالایی در برابر بریدگی و سوراخ شدن هنگام برخورد با اجسام تیز و برنده دارند، بنابرای باید از دستکش‌های عایق برق در برابر بریدگی، مانند دستکش‌های چرمی به عنوان روکش محافظ استفاده شود.

    انواع دستکش‌های ایمنی برای حفاظت در برابرخطرات، هنگام کار با برق در دسترس می‌باشند، وجود دارد، کارها و عملیاتی که انجام می‌گیرد که بسیار در انتخاب دستکش‌ مورد نظر موثر است. انواع آسیب‌ها و خطرات بالقوه دست د راین شغل، موجب مشکل شدن انتخاب صحیح دستکش‌ها می‌شود. بهتر است کارگران با استفاده از دستکش‌های مخصوص که برای این کار طراحی شده‌اند برای جلوگیری از خطراتی که در محیط و شرایط کاریشان ایجاد می‌شود و کارهایی که انجام می‌دهند، استفاده کنند، زیرا هر دستکش برای عملیاتی خاص طراحی شده است و امکان دارد در مقابل عملیات دیگر، حتی برای عملیاتی و کارهایی که به نظر مناسب می‌باشند نیز حفاظت‌های لازم را ایجاد نکنند.

    انواع دستکش‌ عایق فشار
    انواع دستکش‌ عایق فشار

    دستکش عایق فشار ضعیف

    دستکش عایق فشار ضعیف دستکش‌هایی با ساقه بلند هستند که با پوشش دست‌های برق کار تا نیمه‌ی ساعد با ایجادعایق محافظت می‌کند.

    READ
    پوتین و کفش ایمنی الوند

    دستکش عایق فشار متوسط

    دستکش های عایق فشار متوسط بر اساس حوزه‌ی الکتریکی خطر موجود در مدار ۲۰ کیلو ولت، دارای ویژگی خاصی می‌باشند.

    نکات مهم و موثر در انتخاب دستکش

    • ماده شیمیایی ای که برای تولید دستکش بکار می‌رود
    • کارایی دستکش و نوع تماس (فرو بردن کامل، پاشیدن مواد و غیره)
    • مدت و زمان تماس
    • در نظر گرفتن کلاس‌های مقاومتی دستکش‌های عایق برق
    • میزان نیاز برای حفاظت (فقط دست، ساعد، بازو)
    • نیاز به چنگش (روغنی، خشک، تر)
    • محافظت در برابر حرارت
    • سایز دستکش‌های عایق برق و اندازه و راحتی آن
    • نیازمندی‌های مقاومت و ساییدگی
    • دستکش محافط در برابر حرارت
      دستکش محافط در برابر حرارت

    نحوه تست دستکش عایق برق

    سالم و بی نقص بودن دستکش برق مهم‌ترین مسئله برای ایمنی و حفاظت هنگام کار می‌باشد و نباید هیچ‌گونه شکاف، درز و بریدگی روی دستکش باشد.

    در صورت آسیب دیدن دستکش و ایجاد بریدگی و شکاف روی دستکش، به هیچ عنوان دیگر نباید از آن استفاده کرد، زیرا به راحتی جریان برق از بریدگی‌ها و شکاف‌ها عبور خواهد کرد و بسیار خطرناک می‌باشد.

    برای تست سالمی و عایقی دستکش، لازم است ابتدا مقداری هوا را وارد دستکش کرده بعد از لوله کردن قسمت مچ دستکش، مقدار کمی از هوا درون دستکش برق حبس می‌شود. به این صورت که قسمت انگشتان دستکش باد می‌کند.

    در این حالت در صورت وجود روزنه، شکاف و یا بریدگی دستکش، هوا داخل دستکش به آرامی خارج می‌شود که در اینصورت مشخص می‌شود که دستکش سالم نیست.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    نویسنده

    jalili

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *